Een projectinrichter die inspirerende woon- en werkomgevingen realiseert met een persoonlijke touch in heel Nederland.

T: +31 (0)384778560
E: info@thereca.nl

Blog

HomeLaatste nieuwsCirculair ondernemen, uitgelicht: de Tim stoel

Circulair ondernemen, uitgelicht: de Tim stoel

‘’Een stoel die op alle markten inzetbaar en circulair is, dat is de gedachte achter de Tim stoel.’’ Duurzaamheid en circulariteit staan hoog in het vaandel bij Thereca. De productontwikkeling probeert hier dan ook een actief aandeel in te hebben. De Tim stoel is het bewijs. De stoel behoord tot de nieuwe Art of Comfort collectie van Thereca. En kenmerkt zich door zijn organische vormen, het elegante design en zijn duurzame materialen. De diversiteit in kleur en de stijlvolle uitstraling maken deze stoel uitermate geschikt voor scholen, kantoren, zorginstellingen en andere soorten werk- en leefomgevingen.

Het doel van circulair ondernemen is door producten of processen te (her)ontwerpen waardoor reststoffen van grotere waarde zijn en daardoor beter te herbruiken. Bij het ontwerp van de Tim stoel is al rekening gehouden met het einde van de levensduur. Om de uiteindelijke afvalstroom beter verwerkbaar te maken. Hierdoor kunnen onderdelen opnieuw gebruikt worden.

Waarom circulair ondernemen?

De huidige manier van produceren wordt voornamelijk gedaan op lineaire wijze. Dit betekent dat het traditionele stappenplan ‘’take, make and dispose’’ wordt gevolgd. Hierbij worden grondstoffen verzameld. Vervolgens wordt dit omgevormd tot een product dat wordt gebruikt tot het wordt afgedankt als afval. Deze manier van produceren zorgt ervoor dat bronnen uitgeput raken. En er onnodig veel energie wordt verspild bij het produceren van een nieuw product.

De circulaire wijze van produceren volgt het stappenplan van ‘’make, use and return’’. Hierbij zijn producten (onderdelen) zo ontworpen en vermarkt dat deze op kwalitatief hoogwaardig niveau opnieuw gebruikt kunnen worden.Dit is de technische kringloop van circulariteit. Naast de technische is er ook een biologische kringloop, waarbij de reststoffen na gebruik weer opgenomen kunnen worden door de natuur.

De Tim stoel

Thereca ziet potentie in die reststromen die nu nog minder waard zijn. Daarom is de ontwikkeling van de ‘’Tim stoel’’ gestart. Met de gedachte dat een stoel natuurlijk goed moet zitten, heeft Thereca een stoel gemaakt van gerecyclede stoffen, die op circulaire manier is in te zetten.

Om het circulaire gebruik te stimuleren is het mogelijk een service/systeem aan te bieden. Bijvoorbeeld, Thereca biedt de mogelijkheid om eigenaar van deze zeer sterkte stoel te blijven en is daarmee verantwoordelijk voor het onderhoud. De klanten betalen voor het gebruik ervan en niet voor het bezit. Een andere mogelijkheid is dat Thereca het product terugkoopt aan het einde van de levensduur.  Geschat op ongeveer 25 jaar. Op deze manier kan Thereca het product opknappen en aanbieden aan een nieuwe gebruiker.