Een projectinrichter die inspirerende woon- en werkomgevingen realiseert met een persoonlijke touch in heel Nederland.

T: +31 (0)384778560
E: info@thereca.nl

Blog

HomeLaatste nieuws5 stappen voor het inrichten van de huiskamer van jouw zorgorganisatie

5 stappen voor het inrichten van de huiskamer van jouw zorgorganisatie

Je hebt de verantwoordelijkheid gekregen de huiskamer in de zorgorganisatie waar jij werkt (opnieuw) in te richten. Een leuke taak. Alleen waar begin je? Je hebt in de zorg met verschillende aspecten te maken die erg belangrijk zijn om een fijn thuis te creëren voor de bewoner. Welke informatie heb je nodig en waar moet je op letten? We hebben vijf stappen voor je opgesteld voor een efficiënte werkwijze en een goede start van het project.

Stap 1:

Inventariseer de behoeften van de gebruiker

Als je wilt beginnen met het succesvol inrichten van je huiskamer in de zorg begin je met het inventariseren naar de behoeften van de gebruiker. Wat is voor de gebruiker belangrijk om veilig, praktisch en sfeervol te kunnen genieten van zijn of haar leef- of werkomgeving? Dit gaat zowel om de bewoner maar ook om de werknemer, voor wie het praktisch en ergonomisch verantwoord dient te zijn. Heb je specialisten in de organisatie? Zoals een ergotherapeut. Deze specialist weet als geen ander wat belangrijk is voor de gebruiker.

Stap 2:

Bundel jouw ideeën op een moodboard

Wanneer je de behoeften hebt geïnventariseerd en in je achterhoofd hebt zitten, is het tijd voor een van de leukste stappen. Namelijk ideeën verzamelen! Een moodboard is ideaal als je in één oogopslag wilt zien welke stijl je voor ogen hebt voor de huiskamer. Er zijn tegenwoordig meerdere kanalen die dit erg gemakkelijk maken. Denk hierbij aan Pinterest of Instagram. Natuurlijk kan je ook old school met een schaar en een stapel bladen aan de slag gaan. Om bewoners bij het proces te betrekken, is het leuk om dit samen te doen en er een leuke activiteit van te maken.

Bundel ideeën op een moodboard
Breng het budget in kaart

Stap 3:

Breng jouw budget in kaart 

Het opnieuw inrichten van de huiskamer brengt vaak de nodige kosten met zich mee. Hierbij is het budget natuurlijk van belang. Het is goed om van te voren te weten wat de mogelijkheden zijn binnen je budget. Wanneer je hulp inschakelt van een externe partij helpt dat om efficiënt het traject aan te kunnen gaan. Zo is het uitgangspunt bekend en kunnen er keuzes worden gemaakt die ook uit te voeren zijn.

Stap 4:

Stel voor jezelf een tijdsplanning op 

Je wilt graag een mooie huiskamer kunnen realiseren, het is verstandig om dat zorgvuldig te doen. Het is daarom van belang een goed tijdsplan te ontwikkelen. Het inrichten van een ruimte moet niet overhaast gebeuren, daar neem je zorgvuldig de tijd voor zodat je ideeën beter tot uiting kunnen komen. Door je aan een tijdsplanning te houden kun je beter inspelen op eventuele wijzigingen. Door gestructureerd te werken bespaar je jezelf een hoop stress en kun je weloverwogen beslissingen maken.

Stap 5:

Stel een plan van eisen op 

Als je alle wensen, behoeften en mogelijkheden in kaart hebt gebracht dan is het handig om dit alles te bundelen in een plan van eisen. Op deze manier is het gemakkelijk je vraag uit te zetten naar de hiervoor gespecialiseerde partijen. Stel een eigen plan van eisen op voor het inrichten van de huiskamer. Schrijf heel duidelijk op wat je wel en niet wil ontvangen in een advies. Hierdoor wordt het voor jullie en voor de projectadviseur gemakkelijk en efficiënt om samen tot een goed ontwerp te komen.

Tijd om aan de slag te gaan

Na het nemen van de 5 stappen is het tijd om een keuze te maken voor een geschikte leverancier. Een leverancier die jouw organisatie het juiste meubilair kan aanbieden voor de gebruiker. Ook voor meubilair zijn er veel aanbieders van verschillende kwaliteiten. Ga goed na welke kwaliteit jouw gebruiker nodig heeft om het meubilair een zo duurzaam mogelijk leven te bieden.

Vragen of wil je meer tips? Ik vertel je graag meer

Jacco Strieker

Projectadviseur

Bekijk ook: