Een projectinrichter die inspirerende woon- en werkomgevingen realiseert met een persoonlijke touch in heel Nederland.

T: +31 (0)384778560
E: info@thereca.nl

Blog

HomeLaatste nieuwsWat is het verschil tussen HPL en melamine in je meubel?
HPL en melamine plaatmateriaal

Wat is het verschil tussen HPL en melamine in je meubel?

Aan de buitenkant is het verschil tussen HPL en melamine niet direct zichtbaar. Vaak is onbekend bij organisaties wat het daadwerkelijke verschil is en waar een prijsverschil vandaan komt. Daarom leggen wij graag uit waaruit HPL en melamine plaatmateriaal is opgebouwd, wat het verschil is tussen deze twee en waarvoor het te gebruiken is. Zo kan jij een juiste keuze maken in materialen voor jouw organisatie.

Wat is melamine?

Melamine plaatmateriaal heeft een binnenzijde van spaanplaat of MDF. Deze plaat wordt afgewerkt met een decoratieve laag papier met een bovenlaag van transparante kunsthars. Dit maakt het melamine plaatmateriaal makkelijk te onderhouden, kleurvast bij kunstlicht en kras- en slijtvast.

Dit materiaal volstaat bij het gebruik voor meubelen als bijvoorbeeld kasten en panelen. Daarnaast is het zeker geschikt voor gebruik op tafels bij normaal gebruik. Op deze manier gaan meubelen met melamine plaatmateriaal jaren mee. Echter bij zwaar gebruik wordt HPL aangeraden. Een van de redenen hiervoor is dat wanneer er een beschadiging ontstaat op het melamine plaatmateriaal, het niet meer goed tegen vocht kan. Dit komt omdat de kern gevoeliger is voor vocht. Daarom raden we melamine ook niet aan in vochtige ruimtes. Waarom je in deze gevallen beter kan kiezen voor HPL, leggen we hieronder aan je uit.

Een weergave van de opbouw van een melamine plaat.
Een weergave van de opbouw van een HPL plaat.

Wat is HPL?

HPL is de afkorting voor High Pressure Laminate. HPL plaatmateriaal heeft bij Thereca een multiplex kern met meerdere lagen papier doordrenkt met fenolhars. Deze lagen worden onder hoge druk en temperaturen samengeperst. Dit geheel wordt vervolgens ook afgewerkt met een decoratieve laag papier en een transparante kunsthars. Dit zorgt voor een grote kras- en slijtvastheid. Daarnaast zorgen de eigenschappen van deze hoog kwalitatieve materialen ervoor dat HPL een zekere bestendigheid tegen vocht, chemicaliën en een warmte bestendigheid heeft.

HPL wordt voornamelijk gebruikt bij de tafelbladen van Thereca, zoals op de onderstaande foto getoond. Het plaatmateriaal volstaat goed bij zwaar gebruik. Mede door de grote kras- en slijtvastheid, maar ook door de stevige multiplex kern. Door middel van deze kern is de bevestiging van de poten aan het blad veel vaster door de dichtheid van het materiaal en maakt het mogelijk verbindingen constructief sterker te maken. Deze bevestiging breekt niet zomaar los bij bijvoorbeeld harde stoten tegen de poten van de tafel. Dit maakt een tafel met een multiplex-HPL blad zeer geschikt voor zwaar gebruik.

De eigenschappen van HPL en melamine

Voor de afweging tussen HPL en melamine plaatmateriaal dien je vooral te kijken naar het gebruik van het meubel. Aan de buitenzijde is dit in de meeste gevallen niet van elkaar te onderscheiden, maar zoals je hierboven hebt gelezen is de opbouw van dit plaatmateriaal wel heel anders. We zetten de verschillen nog even voor je op een rijtje.

HPL               

Geschikt voor intensief/zwaar gebruik;

HPL is duurder dan melamine;

Hoge kwaliteit;

Relatief zwaar materiaal;

Stoot- en slagvast;

Warmte, vocht en chemicaliën bestendig;

Constructief sterker;

Makkelijk in onderhoud;

Slijt- en krasvrij;

Ruime keuze in decor en dessins.

Melamine

Geschikt voor normaal gebruik;

Budgetvriendelijk;

Normale kwaliteit;

Relatief licht materiaal;

Minder stoot- en slagvast;

Makkelijk in onderhoud;

Slijt- en krasvrij;

Ruime keuze in decor en dessins.

Multiplex HPL tafelblad

Onderhoud van HPL en melamine

Het onderhoud van HPL en melamine is gelijk aan elkaar en erg simpel. Door de sterke, hygiënische en dichte oppervlakken hebben ze geen speciaal onderhoud nodig. Over het algemeen is dit gemakkelijk te reinigen. Met een doek, warm water, groene zeep en keukenpapier is jouw HPL of melamine meubel zo gereinigd en streepvrij. In geen geval is het bedoeling dat schurende middelen, harde reinigers zoals bleekmiddel, reinigers met sterke zuren en stoomreinigers worden gebruikt.

HPL of melamine voor jouw organisatie?

Vind je het lastig een afweging te maken tussen HPL en melamine? Of wil je graag advies over de keuze tussen HPL en melamine dat past bij het gebruik van jouw organisatie? Neem contact met ons op of maak een afspraak om langs te komen. Wij helpen je graag verder!

Denis Holterman met blauwe blouse.

Wil jij vrijblijvend advies of heb je andere vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Of bel ons op: 038 477 85 60

Vul het onderstaande contactformulier in
en
wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!