Een projectinrichter die inspirerende woon- en werkomgevingen realiseert met een persoonlijke touch in heel Nederland.

T: +31 (0)384778560
E: info@thereca.nl

Zo doe je dat! – Instellen van een ergonomische bureaustoel

Ergonomische bureaustoelen zijn er in alle soorten en maten, voor elk type mens voldoet de ideale stoel aan andere eisen. Elke ergonomische bureaustoel kan je anders instellen om ieder individu een goed zitcomfort te bieden. De werkplek kan door middel van een goede bureaustoel naar de gebruiker worden aangepast. Echter, moet je dan wel weten waar de knoppen voor dienen en in welke houding je het beste kan zitten. De juiste zithouding voorkomt niet alleen lichamelijke klachten. Wanneer jouw bureaustoel goed ingesteld is, verhoogt het de productiviteit, creativiteit en zorgt het voor meer plezier in je werk. Maar hoe stel je zo’n stoel nou goed in? We leggen je in een paar stappen uit hoe je jouw bureaustoel het beste kan instellen. 

Een ergonomische bureaustoel kan verschillende specificaties hebben, waarvan op veel bureaustoelen gemiddeld acht aan te passen zijn naar jouw wensen. Deze onderdelen moeten juist ingesteld zijn zodat je voor langere tijd comfortabel kan zitten in de beste houding. De manier van instellen en de hoeveelheid instellingen verschillen per stoel. Wij geven daarom een algemene uitleg voor het instellen van een bureaustoel. Hieronder wordt per onderdeel uitgelegd hoe de bureaustoel ingesteld kan worden:

1. Zithoogte

De zithoogte van de stoel stel je zo in dat de hoek tussen je boven- en onderbenen minstens 90° is. wanneer je op de bureaustoel zit, is het belangrijk dat je voeten ontspannen zijn en vlak op de grond staan. Het is belangrijk dat je heupen iets boven je knieën uitkomen.

2. Zitdiepte

Bij de zitdiepte is het belangrijk dat tussen de knieholte en de voorzijde van de zitting minstens 3 centimeter ruimte is. Dit noemen ze ook wel een vuistruimte. Hierdoor krijgen de bovenbenen genoeg ondersteuning en de onderbenen een goede doorbloeding. Ben je dus wat langer, dan kan je de zitting het beste wat naar voren schuiven.

3. Rugleuninghoogte

De rugleuning van een bureaustoel bevat vaak een voorgevormde lendensteun. De lendensteun is te herkennen aan de bolle vorm onderaan je rugleuning. Het is belangrijk dat die steun ter hoogte van je broeksband zit. Wanneer de rugleuning op de juiste hoogte zit, zal de wervelkolom optimaal ondersteund worden.

4. Lendensteun

De lendensteun in soms ook in diepte aan te passen. Door meer druk te geven, creëer je meer ondersteuning voor de onderrug. Dit stel je naar comfort van de gebruiker in. Deze diepte is soms ook gecombineerd met het instellen van de hoogte van de lendensteun.

5. Synchroontechniek

Deze techniek zorgt ervoor dat je dynamisch en gezond kan zitten doordat de bewegingstechniek van de stoel wordt geactiveerd wanneer je zit. De bedoeling is dat de beweging van de stoel los wordt gezet. Door de beweging wordt het stofwisselingsproces in de tussenwervelschijven ondersteund. Hiermee kan vermoeidheid en andere mogelijke lichamelijk klachten worden voorkomen.

6. Gewichtsregeling

Heb je de synchoorntechniek op de losse stand gezet en heb je soms het gevoel dat je naar achter valt? Dan staat de gewichtsregeling van je stoel te licht. Bij gewichtsregeling kan de rugleuning worden ingesteld op lichaamsgewicht zodat er genoeg tegendruk is. Deze druk moet een optimaal evenwicht hebben van ondersteuning en comfortabele beweging.

7. Zitneiging

Elke persoon heeft een andere ondersteuning of positie van de bekken nodig voor een prettige zithouding. Dit kan je instellen door de  zitneiging van de stoel in te stellen. Stel de helling van de zitting zo in dat je het prettigst zit. Deze functie zit niet op alle stoelen.

8. Armleggers

De juiste en meest comfortabele hoogte van de armleggers wordt ingesteld door eerst je armen ontspannen langs je lichaam te hangen. Vervolgens plaats je je onderarmen op de armleggers, hierbij is een hoek van minstens 90° tussen je boven- en onderarm belangrijk. Tot slot stel je de hoogte van je bureaublad gelijk aan de hoogte van de armlegger, zodat je onderarm in zijn geheel kan rusten op de armlegger en het bureaublad.

Heb je een Pirro of Every bureaustoel? Bekijk dan deze filmpjes en kom erachter hoe je jouw bureaustoel instelt!

Projectadviseur Peter

Wil jij vrijblijvend advies of heb je andere vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Of bel ons op: 038 477 85 60

Vul het onderstaande contactformulier in
en
wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!