Een projectinrichter die inspirerende woon- en werkomgevingen realiseert met een persoonlijke touch in heel Nederland.

T: +31 (0)384778560
E: info@thereca.nl

Restaurant Vijverhof IJsselheem ronde stamtafel

7 tips voor het bieden van een warm thuis

Een warm thuis draagt bij aan ons welzijn en geluk. Een thuis dat warm en gezellig aanvoelt, kan ons een gevoel van veiligheid en comfort geven, waardoor we ons ontspannen en op ons gemak voelen. Het kan ook een gevoel van verbondenheid creëren, zowel met de mensen in ons huis als met de buurt en de gemeenschap waar je deel van uitmaakt. Bijvoorbeeld voor bewoners in de zorg is dit warme gevoel daarom zeer belangrijk voor het algemeen welzijn. Het interieur speelt een belangrijke rol bij het creëren van een huiselijke sfeer. Maar hoe kan je dat gevoel dan positief beïnvloeden? We hebben 7 interieuraspecten voor je waar je op kan letten.

Tip 1:

Planten

Planten geven een rustgevende en ontspannen sfeer aan een ruimte. Door het plaatsen van voldoende planten komt de omgeving tot leven en dat zorgt voor een gevoel van thuis. Planten zijn er in elke vorm en maat en dus past het in iedere ruimte en interieur. Plaats bijvoorbeeld plantenwanden, hangplanten of een boompje. Naast het gevoel dat planten geven, hebben ze ook nog voordelen voor het welzijn van mensen aangezien bepaalde planten luchtzuiverend werken. We praten je in dit artikel verder bij over wat planten voor jouw leef- of werkomgeving kunnen betekenen.

Tip 2:

Comfortabele meubelen

Comfortabele meubelen geven een uitnodigende en gastvrije uitstraling aan een ruimte. Als de meubelen comfortabel en uitnodigend zijn, zorgt dit ervoor dat mensen plaats nemen en ontspannen. Zo kan je een relaxfauteuil, ruime zitbank of een bankstel met relaxfunctie toevoegen aan jouw interieur en het verschil maken in comfort. Daarbij is het mogelijk om meubels te bekleden met zachte stoffen. Mede hierdoor kan je een plek creëren waar het lichaam en de geest even tot rust kunnen komen en waar je stress kan verminderen.

Afbeelding bij artikel over een warm thuis
Lange stamtafel Vijverhof IJsselheem

Tip 3:

Natuurlijke materialen

Natuurlijke materialen zorgen ervoor dat een ruimte warm en uitnodigend oogt en voelt. Het geeft een tijdloze en rustieke sfeer en de materialen zijn vaak duurzaam en milieuvriendelijk. Combineer verschillende natuurlijke materialen zoals hout, bamboe, touw of linnen met aardse tinten op de wanden of in accessoires. Ga bijvoorbeeld voor een robuuste houten stamtafel met oranje stoelen en bruine kussens. Deze materialen staan voor warmte en rust en zijn toe te passen in elk interieur, op elke plek.

Tip 4:

Creëer ruimte voor verbinding

Mensen die meer verbinding ervaren, zijn gelukkiger. Deze verbinding kan gecreëerd worden door middel van ontmoetingsplekken. Dit soort plekken kunnen in elke vorm en grootte, binnen of buiten. Plaats een bar, lange eettafel, knap het terras op of kleed een lege ruimte aan. Door beschikbare ruimtes uitnodigend aan te kleden en plaats te maken voor iedereen, worden mensen naar die ruimte toegetrokken. Hierdoor zal er meer verbinding ontstaan en een gevoel van thuis.

Een ruimte met veel ramen bij het Lisidunahof

Tip 5:

Voldoende verlichting

Verlichting dient niet alleen voor een goed zicht, maar het zorgt ook voor een gevoel van veiligheid, rust en ontspanning bij mensen. Daarbij heeft licht veel invloed op een ruimte en kan het ervoor zorgen dat een ruimte kleiner of groter lijkt dan dat hij is. Licht is op veel manieren toe te passen en daarom is het verstandig om te bedenken wat past bij jouw interieur en ruimte. Zo kan je tegenwoordig dynamische RGB-kleuren toepassen en middels een druk op de knop de sfeer veranderen in jouw interieur. Daarbij kan accentverlichting worden toegepast om kleinere details te verlichten, kaarslicht om een romantische sfeer te creëren en sfeerverlichting voor warmte en gezelligheid. Bekijk alle mogelijkheden en maak een lichtplan om van je ruimte een thuis te maken.

Tip 6:

Warme kleuren

Warme kleuren creëren een warm thuis. De kleuren geven een gevoel van ontspanning, geruststelling en gezelligheid. Warme kleuren zijn bijvoorbeeld okergeel, aardetinten, steenrood en olijfgroen. Deze kleuren zijn toe te passen aan de muur, in of op meubels of als wandkleur. Combineer bijvoorbeeld een olijfgroene bank met houtenpootjes met crèmekleurige kussens. Middels kleine of grote aanpassingen in kleur, creëer jij een warm thuis.

Een spiegel met beeldjes van vogels in een warm thuis.

Tip 7:

Een persoonlijke touch

Een thuis wordt gerealiseerd door persoonlijke en authentieke elementen. Iedereen heeft een eigen stijl en door middel van kleine aanpassingen kan dat doorgevoerd worden in elke ruimte of elk interieur. Foto’s zijn heel persoonlijk en geven een gevoel van herkenning en thuis. Een foto op een bureau of in het verblijf kan mensen sneller laten thuis voelen. Een andere manier om een persoonlijke touch toe te passen, is om iets zelf te maken. Niet is zo authentiek als een zelfgemaakte kussen of schilderij. Maak ruimtes persoonlijke door verschillende persoonlijkheden en laat iedereen zich thuis en op hun gemak voelen.

Creëer een warm thuis:

Door aandacht te besteden aan deze punten kan je een belangrijke bijdrage leveren aan het creëren van een warme en comfortabele leef- of werkomgeving.

Bekijk ook:

Projectadviseur Jacco Strieker

Wil jij vrijblijvend advies of heb je andere vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Of bel ons op: 038 477 85 60

Vul het onderstaande contactformulier in
en
wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!