Een projectinrichter die inspirerende woon- en werkomgevingen realiseert met een persoonlijke touch in heel Nederland.

T: +31 (0)384778560
E: info@thereca.nl

Blog

HomeLaatste nieuwsAkoestiek in jouw omgeving
Akoestiek panelen in jouw omgeving

Akoestiek in jouw omgeving

Elkaar niet kunnen verstaan door de drukte op kantoor of in het restaurant van jouw zorgorganisatie. Misschien is dit herkenbaar en ervaar je binnen jouw organisatie geluidsoverlast dat storend kan zijn tijdens het werken, bezoeken of wonen. Deze situaties hebben te maken met akoestiek in een ruimte. Akoestiek gaat over geluid en hoe het zich gedraagt in ruimtes. Hoe geluid weerkaatst, geabsorbeerd of doorgegeven wordt in verschillende materialen en ruimtes. Een goede akoestiek draagt bij aan het geluidscomfort, spraakverstaanbaarheid en geluidsisolatie. De akoestiek en het creëren van een goede akoestiek verloopt anders in een zakelijke omgeving dan in een zorgomgeving. Daarom leggen wij uit wat belangrijke punten zijn om over na te denken wanneer je kijkt naar akoestiek in beide omgevingen.

Werkplek Luxury Bedding Company

Zakelijke Omgeving

In zakelijke omgevingen speelt akoestiek een cruciale rol in het creëren van een productieve en comfortabele werkomgeving. Tegenwoordig worden open kantoorruimtes, ook wel kantoortuinen genoemd, zeer gewaardeerd en vinden mensen het prettig dat ze niet afgesloten zitten in een ruimte. Deze open ruimtes laten geluiden makkelijker stromen en hierdoor kan je meer overlast ervaren van je collega’s. Deze overlast kan verbeterd worden door verschillende akoestische oplossingen.

Belangrijk is om te weten dat trillingen zich door de ruimte verspreiden en weerkaatsen tegen harde materialen. Daarom is het essentieel om te kijken naar zachte materialen op bijvoorbeeld tussenwanden, kasten, panelen, plantenbakken en andere elementen die geluid kunnen absorberen zoals moswanden en vloerkleden. Hoe dikker de materialen, hoe meer geluidsabsorptie ze bieden, wat voor een betere akoestiek zorgt. De beste akoestiek ontstaat wanneer ongeveer 13% van de ruimte bestaat uit zachte materialen, zoals tapijten en banken.

Zorgomgeving

In zorgomgevingen zijn de eisen voor akoestiek vaak anders dan in zakelijke omgevingen. Akoestiek in de zorgsector evolueert nu ook, met meer aandacht voor design en interieur. Desondanks kan in de zorg niet alleen het uiterlijk van de producten in de overweging worden meegenomen, maar ook de praktische aspecten van de zorg. Schoonmaakbaarheid is bijvoorbeeld van groot belang. Sommige materialen en meubels moeten aan specifieke hygiëne- en/of veiligheidsvoorschriften voldoen. Stoelen en banken van zachte en doorlatende stoffen zouden voor veel zorgorganisaties geen oplossing zijn door het gebrek aan schoonmaakbaarheid of veiligheid. Daarom wordt in de zorg vaak gebruik gemaakt van akoestische oplossingen aan de muur of het plafond.

Tapijten en vloerkleden kunnen ook in sommige zorgomgevingen worden gebruikt, maar het hangt af van de doelgroep en de functie van de ruimte. Er zijn ook designelementen, zoals plafond- of wandpanelen met prints, lampen met bepaalde stoffen en decoratieve wandbekleding, wat voor extra sfeer en warmte kan zorgen. We vinden het belangrijk om aan te geven dat akoestiekoplossingen kunnen worden aangepast aan de behoeften van elke zorgomgeving.

marienburg_websitefotos7

Geluidsmeting

Een geluidsmeting is een mogelijke optie om precies te bepalen welke akoestische oplossingen vereist zijn voor een kantoorruimte. Trillingen worden gemeten door een microfoon die de nagalm registreert. Voor kantoorruimtes is er een specifieke gewenste absorptie, en een adviesrapport kan helpen bij de onderbouwing van de benodigde akoestische verbeteringen. Isolatie is ook van belang, omdat bepaalde lekken in ruimtes het geluid kan doorlaten en geluidsoverlast kan veroorzaken. Met een geluidsmeting weet je precies wat je nodig hebt om de akoestiek te optimaliseren.

Akoestiek op maat

Wij als Thereca willen benadrukken dat akoestiek altijd op maat wordt aangeboden, nadat wij onderzoek hebben gedaan naar jouw organisatie en ruimte. Elke organisatie en ruimte heeft andere behoeftes en daar gaan wij graag over in gesprek. Benieuwd naar wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Bekijk ook:

Projectadviseur Thereca

Wil jij vrijblijvend advies of heb je andere vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Of bel ons op: 038 477 85 60

Vul het onderstaande contactformulier in
en
wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!