Een projectinrichter die inspirerende woon- en werkomgevingen realiseert met een persoonlijke touch in heel Nederland.

T: +31 (0)384778560
E: info@thereca.nl

Blog

HomeLaatste nieuwsGeurbeleving in de zorg

Geurbeleving in de zorg

Een enorme impact op de zorgervaring van bezoekers, bewoners en medewerkers, maar het wordt vaak over het hoofd gezien: geur. Het reukorgaan, ons krachtigste zintuig, heeft een directe link met ons geheugen en beïnvloedt maar liefst 75% van onze dagelijkse emoties. Wanneer er rekening wordt gehouden met geurbeleving in een zorgomgeving, worden veel positieve effecten ervaren. We vertellen je graag over hoe aangename geuren bepaalde invloeden kunnen hebben op de mens en wat de gevolgen daarvan zijn.

geurbeleving kamille

Positieve effecten van geuren in de zorg

Een juiste geurbeleving in de zorg heeft verschillende positieve effecten op bewoners, bezoekers en medewerkers. Ons reukorgaan beïnvloedt onze emoties en daarom is het zo belangrijk om aandacht te besteden aan geur binnen jouw zorg- of werkomgeving. Zo draagt geurbeleving in de entree bij aan het gevoel van gastvrijheid en welkom zijn. Het roept sympathie op en bezoekers en bewoners zullen zich bij binnenkomst sneller ontspannen en fijn voelen. Geur draagt ook bij aan het stimuleren van de eetlust, wat een positief effect kan hebben op bewoners of bezoekers die eetproblemen ervaren. Ook is al langer bekend dat geur angst en stress verminderd en dat is natuurlijk voor een ieder erg prettig. Geur heeft ook invloed op de oordelen tussen bezoekers, bewoner en medewerkers. Door een fijne geurbeleving worden de oordelen onderling positiever.

Geurbeleving in verschillende ruimtes

Dat geurbeleving een positieve invloed heeft in zorgorganisaties is nu duidelijk, maar welke geuren kan je waar verspreiden? Al eerder benoemden we dat geurbeleving bij de entree zeer belangrijk is. Verfrissende geuren brengen vertrouwen bij bezoekers en bewoners, waardoor ze meer het gevoel krijgen dat ze op een fijne plek zijn. Dit zelfde geldt voor de wachtruimtes, gangpaden en trappenhuizen. Om een geruststellend en kalm gevoel te creëren wordt aangeraden om subtiele geuren in de behandelkamers en therapieruimtes te verspreiden.

Daarbij is het extra belangrijk om de geurbeleving aan te passen aan het soort doel van de ruimte. De geuren van rust zoals lavendel, sandelhout of kamille zijn passend in cliëntenkamers en zorgen voor een ontspannen sfeer. Lichte en kalmerende geuren kunnen worden verspreid in gemeenschappelijke ruimtes. Hierdoor zullen bezoekers en bewoners een gevoel van comfort en samenhorigheid ervaren. Tot slot wordt aangeraden om in buitenruimtes natuurlijke geuren te verspreiden, die samengaan met de omheen gelegen natuur, wat de positieve stemming bevorderd.

pexels-lisett-kruusimäe-13076225

Kies jouw geurbeleving

Tijd nemen om een keuze te maken voor geurbeleving binnen jouw zorgomgeving is dus van groot belang en biedt vele positieve effecten. Over het algemeen zijn lichte, kalmerende en verfrissende geuren passend binnen de zorg, maar de geur aanpassen per ruimte is het meest ideaal. Benieuwd naar wat geurbeleving voor jouw organisatie kan betekenen en wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op!

Bekijk ook:

Projectadviseur Thereca

Wil jij vrijblijvend advies of heb je andere vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Of bel ons op: 038 477 85 60

Vul het onderstaande contactformulier in
en
wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!