Een projectinrichter die inspirerende woon- en werkomgevingen realiseert met een persoonlijke touch in heel Nederland.

T: +31 (0)384778560
E: info@thereca.nl

Blog

HomeLaatste nieuwsEen healing environment, wat is dat?
Een lichte healing environment met veel ramen

Een healing environment, wat is dat?

Misschien heb je de term wel eens voorbij horen komen; healing environment. Een term die voornamelijk komt kijken bij het inrichten van een zorgomgeving en vooral gericht is op het welzijn van de mens.

Healing environment is een principe waarbij je een omgeving creëert die positieve invloed heeft op het mentale en emotionele welzijn van de gebruikers en daardoor bijdraagt aan het helende proces. Of in ieder geval geen negatief effect heeft op de gebruiker. De omgeving wordt ontworpen op basis van onderbouwd wetenschappelijk onderzoek, ook wel Evidence based design genoemd. Maar wat houdt dat dan in? We leggen de basisprincipes aan je uit.

Een groen moodboard voor healing environment

De kerngedachte van de healing environment

Een healing environment is dus een omgeving waarbij het helings-/genezingsproces van de gebruiker centraal staat. De kerngedachte is dat een goed ontworpen omgeving stress kan verminderen, herstel kan versnellen en een positieve impact kan hebben op zowel cliënten als zorgverleners. Eigenlijk gaat het dus om het creëren van een zo ondersteunend mogelijke omgeving.

Een healing environment focust op de psychologische aspecten van ziek zijn, zoals het verminderen van stress en angst en het bevorderen van welzijn door een ondersteunende omgeving. En richt zich dus niet op het voorkomen van ziekte door maatregelen zoals betere hygiëne, waardoor de kans op besmetting afneemt, zoals in een healthy environment.

Beide benaderingen zijn wel cruciaal: een healing environment bevordert herstel en welzijn, terwijl een healthy environment gezondheidsproblemen voorkomt.

Uitgangspunten van een healing environment

Als je praktisch kijkt naar hoe je een ruimte ontwerpt volgens het healing environment principe, dan zijn er een paar uitgangspunten waar je rekening mee kan houden. Deze punten kan je natuurlijk op verschillende wijzen vorm geven in het ontwerp, dus de mogelijkheden zijn erg groot.

  • Natuurlijke elementen: Het integreren van planten, water, en natuurlijk licht kan stress verminderen en heeft een positieve uitwerking op het welzijn.
  • Rustgevende kleuren en materialen: Het gebruik van zachte kleuren en natuurlijke materialen kan helpen een rustgevende en comfortabele sfeer te creëren. Dit gaat niet direct om de letterlijke kleur of tint die gebruikt wordt, maar meer op het verschil in contrast door helderheid.
  • Privacy en controle: Het bieden van persoonlijke ruimtes en de mogelijkheid voor gebruikers om hun omgeving te controleren, helpt bij het creëren van een gevoel van veiligheid en autonomie. Dit speelt ook een grote rol in wachtruimten.
  • Gemeenschappelijke en sociale ruimtes: Ruimtes ontworpen voor interactie kunnen ondersteuning bieden en het gevoel van isolatie verminderen.
  • Kunst en esthetiek: Kunstwerken en een esthetisch aantrekkelijke omgeving kunnen troost bieden en inspireren.
Concept GGZ natuur healing environment

Een healing environment is dus niet alleen een fysieke plek, maar een principe voor het ontwerpen van omgevingen die actief bijdragen aan het welzijn en herstel van mensen. Het doel is om een omgeving te creëren die ondersteunend, kalmerend en stimulerend werkt voor iedereen die er gebruik van maakt.

Let er op dat dit een universele aanpak omvat. Elk aspect kan op elke persoon of doelgroep anders geïnterpreteerd worden. Het is dus altijd van belang goed naar de gebruiker te kijken en hier de best mogelijke omgeving op af te stemmen.

Benieuwd wat een healing environment voor jouw omgeving kan betekenen?

Wil je meer weten over het healing environment principe? Of wil je de zorgomgeving van jouw organisatie op deze wijze inrichten? Neem gerust contact op. We helpen je graag.

BEKIJK OOK

MichelleW_Thereca2024

Wil jij vrijblijvend advies of heb je andere vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Of bel ons op: 038 477 85 60

Vul het onderstaande contactformulier in
en
wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!