
Healing environment in de zorg
Een healing environment, of helende omgeving, is een zorgvuldig ontworpen ruimte die bedoeld is om het genezingsproces van de gebruikers te bevorderen. Wat dit verder inhoudt vind je in dit bericht. Het concept gaat verder dan alleen het fysieke aspect van een ruimte; het omvat ook hoe de omgeving invloed heeft op het mentale en emotionele welzijn van de gebruikers. De kerngedachte is dat een goed ontworpen omgeving stress kan verminderen, herstel kan versnellen en een positieve impact kan hebben op zowel cliënten als zorgverleners.

Healing environment in de zorg
Bij zorginterieurs is het verstandig om stil te staan bij het healing environment principe. De omgeving speelt namelijk een cruciale rol in hoe mensen zich voelen en gedragen. Een aantal factoren die invloed uitoefenen op mensen zijn de hoeveelheid licht en groen in een ruimte of de kleuren die waarneembaar zijn in een ruimte. Kwetsbare groepen kunnen nog gevoeliger zijn voor deze elementen. Een ruimte die is ingericht volgens het healing environment principe kan op een positieve wijze bijdragen aan het gevoel van deze kwetsbare mensen.
Door elementen zoals natuurlijk licht, groenvoorzieningen, rustige kleuren en geluidsdemping op een doordachte manier toe te passen, kunnen stress en angst verminderd worden. Dit bevordert het herstelproces, verbetert de gemoedstoestand en verhoogt het comfort.
De uitgangspunten omvatten een universele aanpak. Elk aspect van de ruimte kan op elke persoon of doelgroep anders geïnterpreteerd worden. Het is dus altijd van belang goed naar de gebruiker of doelgroep te kijken en hier de best mogelijke omgeving op af te stemmen.
Invloed van de healing environment op de gebruikers
In een zorgomgeving hebben we te maken met verschillende gebruikers. Dit zijn natuurlijk voornamelijk de cliënten en/of bewoners voor wie de omgeving thuis is. Daarnaast is het de werkomgeving van de zorgmedewerkers en is er ruimte voor bezoek van naasten. Het healing environment principe heeft invloed op alle drie de groepen.
Cliënten – De invloed van een healing environment in de zorg is sterk aanwezig en veelzijdig. Uit onderzoek blijkt dat cliënten in een zorgomgeving die is ontworpen met principes van een healing environment, sneller herstellen. Dit komt doordat stress en angst worden verminderd door het gebruik van natuurlijke elementen zoals daglicht en groenvoorzieningen, evenals rustgevende kleuren en geluiddemping. Een rustige en aangename omgeving kan de pijnperceptie van cliënten verlagen, waardoor de behoefte aan bijvoorbeeld pijnmedicatie afneemt.
Zorgmedewerker – Daarnaast heeft een healing environment een positief effect op de zorgmedewerkers. Een prettige werkomgeving vermindert werkstress en verhoogt de tevredenheid en productiviteit van medewerkers. Dit is cruciaal, aangezien een tevreden en gemotiveerd zorgteam direct bijdraagt aan de kwaliteit van zorg die cliënten ontvangen.
Bezoekers en familie – Ook bezoekers en familieleden profiteren van een healing environment. Een uitnodigende en stressvrije omgeving helpt hen zich meer op hun gemak te voelen, wat leidt tot betere sociale interacties en ondersteuning voor de client. Dit draagt bij aan een holistische benadering van zorg, waarbij niet alleen de medische behandeling centraal staat, maar ook het algehele welzijn van alle betrokkenen.
In de context van de zorg is het creëren van een healing environment dus niet alleen een keuze voor de uitstraling, maar ook een investering in de gezondheid en het welzijn van cliënten, personeel en bezoekers. Kortom, een healing environment maakt zorgomgevingen niet alleen menselijker, maar ook effectiever en efficiënter.

Benieuwd wat een healing environment voor jouw omgeving kan betekenen?
Wil je meer weten over het healing environment principe? Of wil je de zorgomgeving van jouw organisatie op deze wijze inrichten? Neem gerust contact op. We helpen je graag.
BEKIJK OOK
-
Kunstleer schoonmaken: Tips voor hygiënisch meubilair in de zorg
Healing environment, wat is dat? Healing environment is een principe waarbij je een omgevi
-
Waar moet een ergonomische bureaustoel aan voldoen?
Ergonomische bureaustoelen zijn cruciaal voor een gezonde werkplek. Ze vereisen verstelbar
-
De kracht van kleur in zorg
Kleuren in zorgomgevingen verbeteren het welzijn, de oriëntatie en veiligheid van bewoner

Wil jij vrijblijvend advies of heb je andere vragen? Neem dan gerust contact met ons op.
Of bel ons op: 038 477 85 60
Vul het onderstaande contactformulier in
en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!